Categorieën
Geen categorie

Kaart met plantages in Suriname 1870-1880

De kaarten van Van Rosevelt geven een beeld van de ligging van de plantages tijdens/ kort na de periode van Staatstoezicht (1873).

(klik op de afbeelding om te vergroten)
Blad 2: Monding en bovenloop Corantijnrivier en het gebied ten oosten hiervan
(klik op de afbeelding om het te vergroten) Blad 3: Monding en bovenloop Coppenamerivier en het gebied aan weerszijden hiervan.
(klik op de afbeelding om het te vergroten)
Blad 4: Kustgebied tussen Saramacca-, Suriname- en (Boven) Commewijnerivier. Met Paramaribo en de vele plantages.
(klik op de afbeelding om te vergroten) Blad 5: Monding en bovenloop van de Marowijne rivier en het gebied ten westen hiervan.

De metingen voor deze kaart werden verricht door J.F.A. Cateau van Rosevelt, officier, expeditieleider en ambtenaar. In de jaren 1871 en 1872 nam hij verlof en bereisde het binnenland van Suriname, samen met J.F.A.E van Lansberge. De kaart werd in 1880 door de Nederlandse regering gekocht, toen er grote behoefte bestond aan een betrouwbare grondslag voor de uitgifte van (goud) concessies. In cartografisch opzicht betekende dit grootschalige kaartwerk een grote verbetering ten opzichte van voorgaande kaarten. Toch is het nog typisch een kust-rivieren-kaart, waarop slechts het toenmalige economisch nuttige gebied staat aangegeven. Uitzondering vormt het stroomgebied van de Marowijne.

referenties: Koeman, Bibliography printed maps Suriname, no. 76.
literatuurverwijzing: F.C. Bubberman … [et al.], Links with the past : the history of cartography of 1500-1971. Amsterdam : Theatrum Orbis Terrarum, 1973. xii, 179 p. – https://geheugen.delpher.nl

Wikipedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaart_van_Suriname_-naar_opmetingen_gedaan_in_de_jaren_1860-1879-_Blad_03.jpg

geraadpleegd op 23.01.2022
Advertentie

Één reactie op “Kaart met plantages in Suriname 1870-1880”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s