Categorieën
Manumissies

Manumissierekest Friderici inzake Jan (1817)

Aan den Edele Achtbaare Hove van Politie en

Crimineele Justitie der colonie Suriname etc.etc.

Geeven met alle reverentie te kennen F. Beudeker en J.E. van Onna in qualiteit als execu-teuren van den boedel wijlen mevrouw de weduwe den Hoog Edele Gestrenge heer J.F. Friderici geboore Bake.

Dat opgemelde vrouwe, bij testamentaire dispositie, heeft goed gevonden de schat van vrijdom te schenken aan de mulat Jan, haar in vrije en onbelaste eigendom toebehoorende, en het is tot naarkoming van deeze dispositie dat de supplianten de vrijheid neemen zig te keeren tot deezen Edele Achtbaare Hove met alle reverentie verzoekende dat het hoogst dezelven mooge behaagen de brieven van manumissie voor gemelde mulat te accordeeren, met authorisatie op den heer secretaris dezelve in communi forma te vervaardigen en aan de supplianten uittereiken, zijnde de slands geregtigheeden ingevolge de hierbij geannexeerde quittantie voldaan.

’t Welk doende etc.

Paramaribo den 30 meij 1817

F. Beudeker qq; J.E. van Onna qq.

Wij ondergeteekenden verklaaren in ons prive, ons te stellen tot borgen dat de mulat Jan nimmer tot lasten van den lande zal komen te vervallen.

Paramaribo den 30e meij 1817

F. Beudeker; J.E. van Onna.

Het hof accordeert het gewoon appoinctement van affictie.

Paramaribo 2 junij 1817

C.R.Vaillant

Ter ordonnantie van den Hove

P.J.Changuion

Certificeere dat na voor afgegaane advertentie ingevolge resolutie van den Hove van Politie en Krimineele Justitie dezer kolonie, niemand zich ter secretarij heeft vervoegd, die eenig recht of pretensie heeft gesustineerd op de mulat Jan, aangekomen hebbende de boedel wijlen mevrouw de weduwe den Hoog Edelen Gestrenge Heer J.F. Friderici geboore Bake.

Paramaribo den 8 augustus 1817

P.J. Changuion

Het Hoff, gezien certificaat van geen actie of pretentie tot lasten de bij requeste genoemde mulat te zijn ingekomen, als mede gelet op de gestelde borgtogt, verklaard de supplianten te hebben voldaan aan de resolutie van dezen Hove, consenteerd overzulks hun gedaan verzoek, met last op den secretaris de brieven van vrijdom in forma te vervaardigen.

Paramaribo den august 1817

C.R. Vaillant

Ter ordonnantie van den Hove.

P.J. Changuion


Auteur/verzamelaar: J.F. Sang-Ajang
Nationaal Archief: filmnr. 444, inventarisnr. 697, sessie mei 1817, bijlage 49/ nr. 86/ DK:444.697.5.49.beudeker